Osho Kundalini meditace

Záměrem meditace je zvýšit a prohloubit uvědomění si sebe sama, uvolnit napětí a otevřít se všemu co přichází. Ziskem pravidelného praktikování Kundalini meditace je přicházející uvolnění, očištění, setřesení starého a už ne potřebného. Vnímání svého těla, které někdy bývá odpojeno, zvýšení své energie a bdělý kontakt se svým novým bytím. Před celou meditací je dobré krátce se zastavit, procítit své tělo, uvědomit si místo a denní dobu, to znamená kde teď jste. Oceňte se, že budete celou hodinu věnovat pouze sami sobě. Během celé meditace je výhodnější mít zavřené oči a meditaci dělat jen pro sebe. Pro někoho je vhodné si zavázat oči šátkem, když ví, že má tendenci kontrolovat okolí a učí se tu být jen pro sebe. Pohled ven používejte jen, když kontrolujete prostor kolem sebe.



První dvě fáze jsou dynamické, druhé dvě klidné. V dynamických fázích roztřeseme a rozhýbáme svůj strnulý způsob pohybu i bytí, aby životní energie, která by ideálně měla volně plynout mohla projít skrz námi vytvořené bloky a překážky. Tyto bloky, napětí a strnulost pohybem těla uvolňujeme a vytváříme tak prostor pro setkání s netušeným, neznámým a novým. V klidné fázi se soustřeďujeme na přítomný okamžik. V průběhu celé meditace se soustřeďujeme na dech.



První fáze: - Třepání, třesení - Jangová fáze

Prociťujte své tělo, klidně a tiše stůjte, vnímejte, jak pohyb přichází se zvukem hudby a pomalu se začněte třást. Třeste celým tělem, pomalu a postupně třes rozšiřujte, víc a víc se mu poddávejte, až "se tělo třese samo".  Dovolte tělu "shaking".  Důležité je procítit uvolnění, uvolněné klouby, pohyb dovnitř těla, až se tělo třese samo. Vytřepejte všechny starosti a napětí, všechnu strnulost, strnulé a zažité, zajeté vzorce myšlení a cítění. Ukazuje se, že i třepání může být strnulé, v zajetých kolejích, pokud je to možné, vystupte z nich. Buďte citliví k možnostem svého těla, současně a pokud je to možné tuto hranici o kousek posunujte dál a dál, s každou další meditací.


Druhá fáze: Volný pohyb těla - Jangová fáze

Následujte hudbu, nechte tělo pohybovat se jak samo chce, tančete, zkoušejte nové pohyby, které jste možná ještě nedělali. Dovolte  svému tělu pohyb, příliš ho neřiďte hlavou. Spojte se s modrostí těla, důvěřujte mu ví samo, co potřebuje a co je pro vás dobré. Je to cesta, jak nechat myšlenky stranou a poddat se tělu a proudu pohybu.

Třetí fáze: Sezení -  Jinová fáze

Nejlépe na zemi v japonském sedu i podloženi polštářem nebo v tureckém sedu. Důležité je držet rovnou páteř, příliš se nehýbejte, prociťujte zastavení. Pozorujte to, co se děje v těle, emocích a mysli. Dovolte, ať vše plyne, jako byste pozorovali mraky, jak plynou po obloze a ani na jednom byste neseděli. Pororujete mraky emocí a myšlenek jak rychle a kam proudí. Jen pozorujte.

 

Čtvrtá fáze: Ležení - Jinová fáze

Odevzdáte se, vnímáte tělo jak se ho dotýká oblečení, jak se dotýká země, vnímáte ticho. Prožijte totálnost uvolnění. Přichází čas integrace a

odpočinku. Na povrch často vyplave mnoho emocí nebo pozání. Pozorujte, zda můžete nic nesoudit ani nehodnotit a jen vnímat a pozorovat.

Nic v sobě nezadržujte, dejte prostor všemu co přichází, dovolte, ať se veci dějí a nic nekontrolujte. Dovolte si zažívat to, co se děje, v plné šíři a všemi smysly, právě teď v přítomném okamžiku. Pozorujte na chvíli dech, často jeho pozorování přivede pozorujícího právě do přítomného okamžiku. I když myšlenky budou mít tendence odvádět mysl jinam než do tohoto okamžiku, přiveďte se zpět do toho co se děje teď. 



To, co přichází, je vaše a to z nevědomí do vědomí. Tím se nabízí možnost plnějšího prožívání života. V této meditaci rozpouštíte energetické bloky, zatuhlá nehybná místa, neboť život je pohyb a stálá změna. Vede vás to do větší pružnosti. Kundalini meditací si uvolňujete svůj ochraný obal, vytvářený dlouhou dobu. Jak ho postupně v meditacích uvolňujete, otevíráte se více možnostem svobodnějšího prožívání a bytí. Pak je jednodušší zůstat s čímkoliv, co v zivotě přijde. Uvědomění z tohoto procesu se pak přirozeně integruje do denodenního života.
Při častějším a hlavně skupinovém praktikování se energie načítají a zisky se sčítají a tím dochází k výrazné změně vnímání a zvýšení energie pro všechny účastníky. Spojení  katarze a dynamiky a také tiché a nehybné meditace, je bezpečná cesta k sobě.


Novinky

15.03.2024

Článek Alchymie ženské esence

ALCHYMIE ŽENSKÉ ESENCE, TAJEMSTVÍ, JAK BÝT ŽENOU. O vztazích mezi muži a ženami bylo už řečeno a napsáno mnoho. Co je vlastně Tajemství, jak být ženou? A existuje také tajemství, jak být mužem?, na to se mě často ptají ženy, které na sobě pracují a tím zároveň pracují na vztahu se svým mužem.

17.02.2020

Amorův šíp, knihu objednávejte na:

Řád jako základ milostného života: Má toto pojetí ještě vůbec nějaké opodstatnění po sexuální revoluci šedesátých let minulého století?
Wilfried Nelles je toho názoru, že je základem každé vazby mezi dospělými lidmi. Bez ochoty vytvářet vazbu neumožňuje vztah žádný růst - ani v dobrých, ani špatných časech.

Rychlý kontakt

gsm

+420 608 212 728

e-mail

angels-studio@email.cz
angels-studio@seznam.cz

facebook youtube